Energia tanúsítvány

Energia Tanúsítvány

Épületek energetikai tanúsítása, auditálása.

 

A Magyar Közlöny 96. számában megjelent 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet szabályozza az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását, hétköznapi nevén az épületek “zöldkártyáját”.

 

Mikor, milyen épület esetén van szükségem az épület energetikai tanúsítványra (zöld kártyára)?

 


Mikor, mire nem kell az energia tanúsítvány?

 


Milyen minősítési osztályok vannak?

 

A rendelet az épületek energetikai minőségi osztályozására 10 fokozatot ír elő. A vizsgált épület, illetve önálló rendeltetési egység összesített energetikai jellemzője és a viszonyítási alap arányának százalékban kifejezett értéke alapján az önálló rendeltetési egység minőségi osztályának betűjele és szöveges jellemzése az alábbi táblázat szerinti.

 

 


Mi az épületek energetikai auditálása?

 

 

Egyfajta hatástanulmány, amelyek az épületek használatából eredően kerülnek meghatározásra.
Az auditálás magában foglalja a javaslattételeket és a javasolt változtatások hatásait is valamint a változtatások befektetésének megtérülési idejét is.

 

 


Mikor van szükség Auditálásra?

 

 

Kétféle esetben lehet szükség Auditálásra.
Az első eset, mikor a tulajdonos szeretné megtudni, hogy mivel lehetne energetikai megtakarításokat véghezvinni a létesítményen a leggazdaságosabban, valamint kíváncsi a befektetés megtérülésére.
A másdik eset pedig az Energetikával kapcsolatos KEOP-os pályázatokhoz szükséges (Energia Központ Nonprofit Kft. által regisztrált auditorok által készült) audit.